Voorjaar > schoonmaak?!

Het voorjaar lijkt er nu echt aan te komen. Je hoort de vogels, het wordt eerder licht en nu het weer ietsje warmer wordt en de zon zich meer laat zien komen vanzelf de kriebels om de tuin in te gaan. Maar ook om door het huis te gaan. Misschien niet meer zoals vroeger met een grote voorjaarsschoonmaak, maar toch wel om de boel lekker schoon te maken en wat kasten uit te ruimen, overtolligs weg te doen.

Niet alleen huis en tuin, ook ons lichaam kan een voorjaarsbeurt gebruiken. Het is niet voor niets vastentijd. Eens een tijdje wat minderen of het anders doen, patronen doorbreken; van eenvoudig of minimaal tot een heel uitgebreide detox, alles is goed, doe het vooral op een manier die bij jou past. Het is al mooi als je er alleen al bij stil staat en er bewust mee bezig bent. Ondertussen helpt het ook om naar andere patronen in je leven te kijken.

Op internet kun je veel informatie vinden, cursussen, kuren etc. Koffie, alcohol, suikers laten staan? Een tijdje iets minder eten? Een kant-en-klare sapkuur, of een programma via internet? Snuffel maar eens rond en kijk wat bij je past.

Ik vind het mooi om met de tijd van het jaar mee te gaan en mee te doen met ‘opschonen’ in brede zin van het woord. Ook ik ga er lekker mee aan de gang. Liet ik eerdere keren koffie, alcohol en suikers staan, een keer een tijd zonder tarwe, deed ik ooit een sapvastenkuur in Kuuroord de Schouw, deze keer ga ik het ondersteunen met reinigende, ontslakkende en zuiverende theeën en het programma dat collega Carine van der Vaart van praktijk Clarijn samenstelde, zie de facebookpagina van Praktijk Clarijn. Van harte aanbevolen.

Je voorjaarsschoonmaak kan je uitstekend ondersteunen met voetreflexzonetherapie. Bijvoorbeeld d.m.v. een spijsverteringsmassage om je spijsvertering te ondersteunen, of met een lymfedrainage om het schoonmaken te bevorderen, of andere massages die je op een andere manier ondersteunen in de uitdaging die je bent aangegaan en de weg die je gaat.

Succes en veel plezier, en, vergeet niet: geniet er ook van.

10 maart 2017